woensdag 15 april 2020

Illustraties over coronamaatregelen


UPDATE CORONA 

Maatregelen verlengd tot en met 3 mei

De Nationale Veiligheidsraad, uitgebreid met de ministers-presidenten, heeft vandaag (woensdag 15 april), op grond van advies van de wetenschappelijke experten, de huidige maatregelen in de strijd tegen het coronavirus voorlopig verlengd tot en met zondag 3 mei. Dat is nodig om de viruscurve verder af te vlakken, zodat onze gezondheidssector niet overbelast wordt. Of de maatregelen ook na die datum gehandhaafd blijven of versoepelen, hangt af van hoe de cijfers evolueren.

Voor het onderwijs betekent dit dat de lessen op school eveneens geschorst blijven en dat de scholen in opvang moeten blijven voorzien. Concreet:
  • moeten scholen tot en met donderdag 30 april open blijven voor de opvang van 3 groepen gezonde leerlingen. Vrijdag 1 mei is immers een wettelijke feestdag. Krijg je de vraag om een kind op te vangen dat niet tot die 3 groepen behoort, leg dan de nodige soepelheid aan de dag. Jij kent je leerlingen ouders het best.
  • krijgen leerlingen tot en met donderdag 30 april vanop afstand nieuwe leerstof aangeboden volgens de principes van ‘preteaching’.
Over een datum vanaf wanneer de lessen weer op school kunnen doorgaan, en onder welke voorwaarden dat zal gebeuren, heeft de Veiligheidsraad nog geen beslissing kunnen nemen. De veiligheid van leerlingen en personeel zal in die beslissing in elk geval prioritair zijn.

Het beleidsdomein Onderwijs & Vorming, onderwijsminister Ben Weyts, de onderwijsverstrekkers, vakbonden en CLB-centrumnetten bereiden die volgende fase zeer grondig voor. Weet dat de veiligheid, gezondheid en het welbevinden van het personeel en leerlingen daarbij te allen tijde voorop staan.

Je krijgt over de heropstart van de lessen op school op zeer korte termijn de nodige richtlijnen, zodat ook jij je kan voorbereiden. Minister Weyts overlegt volgende week ook met de onderwijsministers van de andere gemeenschappen over een concreet perspectief voor een heropstart.

Maar nu eerst van start gaan met ‘preteaching’. Komende maandag is het zover. Dan krijgen leerlingen zo veel mogelijk digitaal nieuwe leerstof aangeboden thuis of in de opvang. Deze vakantie ben je die vorm van afstandsleren volop aan het uitwerken. Zijn je leerlingen en hun ouders er klaar voor? Ben jij er klaar voor ?
  • Vanaf nu tot het einde van het schooljaar kan je ook een beroep doen op de pedagogische reserve die intussen werd aangelegd. Die bestaat uit initiatieven en organisaties die leerlingen bijkomend kunnen ondersteunen (bv. met bijles, huiswerkbegeleiding, taalondersteuning).
Heel veel succes en bedankt voor het grote engagement!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.